Subscribe

RSS Feed (xml)


Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday 30 July 2011


Faktor sosiologikal dan psikologikal yang berkaitan dengan pengambilan nutrisi.
1.       Kepercayaan
       ~ Kepercayaan turun temurun sesuatu kaum seperti melayu tidak debenarkan memakan makanan yang sejuk seperti sayuran ketika berpantang
2.       Ekonomi
       ~ Keluarga yang berpendapatan rendah akan mengambil lebih karbohidrat kerana lebih murah berbanding protein dan lemak
3.       Demographic
       ~ Masyarakat yang tinggal di perkampungan mengambil lebih ulaman manakala masyarakat yang tinggal di tepi laut mengambil lebih protein

4.       Kebudayaan
       ~ Masyarakat melayu mengambil makanan yang pedas dan menggunakan tangan
       ~ Masyarakat cina mengambil makanan yang panas dan menggunakan chopstick
       ~ Masyarakat india menggunakan daun pisang sebagai pinggan
5.       Pendidikan
       ~ Seseorang yang berpendidikan memahami zat makanan dan tahu cara memasak untuk mengelakkan zat makanan hilang
6.       Umur
     ~ Bayi mengambil susu sebagai makanan utama
     ~ Kanak-kanak yang membesar memerlukan lebih kalori sesuai dengan tubuh badan mereka
7.       Pekerjaan
       ~ Seseorang yang melakukan kerja berat seperti buruh mengambil makanan yang tinggi       karbohidrat kerana memerlukan tenaga
8.       Jantina
       ~ Lelaki memerlukan lebih kalori dan protein untuk membina otot
       ~ Wanita memerlukan zat iron untuk menggantikan haemoglobin semasa haid

0 comments:

Post a Comment