Subscribe

RSS Feed (xml)


Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday 7 September 2011

KLASIFIKASI MAKANAN

JENIS-JENIS NUTRIEN.
  1. Karbohidrat ~ sebatian daripada karbon, hydrogen dan 02.
    terbahagi kpd 3 kumpulan ;
  • monosakarida
    - sejenis gula ringkas.
  1. Glukos – gula buah-buahan. Contoh : gula buah anggur.
  2. Fruktos – Contoh : gula buah-buahan, madu lebah.
  3. Galaktos – Contoh : gula susu.
  • Disakarida
    - gula beku yg mempunyai 2 unit monosakarida.
  1. Maltos – gula dari bijirin dan hasil daripada penghadaman kanji.
  2. Laktos – gula susu.
  3. Sukros – gula tebu, gula halus dan air nenas.
  • Polisakarida
    - gula kompleks yang mempunyai lebih dari 10 unit monosakarida.
  1. Kanji sebagai bahan simpanan dan bahan percambahan. Spt: beras, gandum, oat, barli dan ubi.
  2. Glikogen adalah lemak kanji yang disimpan oleh haiwan dan manusia.
  3. Selulos adalah dari sumber fiber, gentian tumbuhan dan buah-buahan.
  4. Dekstran membentuk substract untuk plug gigi.

SUMBER-SUMBER KARBOHIDRAT.
  • buah-buahan
  • sayuran
  • susu
  • gula
  • biji-bijian
  • kanji
  • ubi
  • barli
  • roti
  • mee
  • hasil dari tepung gandum






karbohidrat








FUNGSI :
  1. untuk memberi kepanasan atau haba untuk badan
  2. untuk membekalkan tenaga kepada badan
  3. untuk menjadi selaput perlindungan kepada organ-organ penting dalam badan seperti pada jantung, ginjal, hati dan saluran darah

*Kelebihan akan menyebabkan kegemukan/ obesiti
*Kekurangan akan menyebabkan kemerosotan berat badan

  1. Protein ~ makanan bernitrogen yang boleh didapati dari haiwan dan tumbuhan. Terbahagi kepada 2;
  • Protein lengkap (kelas pertama)
    spt : daging, susu, keju, makanan laut.
  • Protein tidak lengkap (kelas kedua)
    spt : kacang soya dan hasil daripadanya (tauhu, tempe), kekacang (kacang tanah, dhal, kacang hijau)

FUNGSI :
  1. membina tis-tisu baru dan membaiki tisu-tisu yg rosak.
  2. Membentuk hemoglobin, enzim dan hormon.
  3. Menghasilkan tenaga dan haba.
  4. Mengekalkan tekanan emosi darah.
  5. Meningkatkan taraf penentangan tubuh terhadap infeksi dengan penghasilan antibodi.


  1. Lemak ~ sebatian yang tidak boleh larut dalam air. Terdiri daripada;

  • lemak tepu (saturated fat) ~dari haiwan
    spt : lembu, kambing, ayam, telur, sotong, udang, minyak sapi dan hasil tenusu.
  • Lemak tidak tepu (unsaturated fat) ~dari tumbuhan
    spt : minyak kacang tanah, minyak zaitun, minyak jagung dan minyak kacang soya.

FUNGSI :
  1. Menghasilkan haba dan tenaga.
  2. Menyokong organ-organ tertentu tubuh spt usus, ginjal, mata dan lain-lain.
  3. Mengedarkan vitamin yang larut dalam lemak (A,D,E,K).

     4.  Vitamin
  • vitamin larut lemak; A,D,E,K.

    1.Vitamin A.


vitamin A


~sumber ;
  • minyak ikan
  • hati
  • mentega dan keju
  • susu
  • kuning telur
  • sayuran, buah-buahan hiaju dan kuning

FUNGSI :
  1. Pemulihan visual purple di dalam retina mata (untuk penyesuaian retina mata pada kawasan gelap)
  2. Pertumbuhan dentine gigi dan tulang.
  3. Perkembangan tisu tubuh.
  4. Mengekalkan kesihatan tisu epithelium di seluruh badan, trek pernafasan, kulit dan trek gastrousus.
  5. Menggalakkan pembiakan dan perkembangan tisu tubuh.

*kekurangan menyebabkan;
-kerosakan gigi
-kulit menjadi kering dan keradangan salur pernafasan akibat dari perubahan tisu-tisu epithelium
-pembesaran terbantut
-kekurangan kekebalan badan terhadap penyakit
-buta di waktu gelap

*kelebihan akan menyebabkan hipervitaminosis (keadaan beracun kerana kelebihan vitamin A)

    2. Vitamin D.
    ~sumber;
  • minyak ikan
  • mentega
  • telur
  • keju
  • hati
  • cahaya matahari

vitamin D
FUNGSI :
  1. Membantu dalam penyerapan kalsium dan fosforus dari salur pencernaan.
  2. Menggalak pertumbuhan tulang, gigi, otot dan saraf.
  3. Membantu dalam pembesaran badan.

*kekurangan menyebabkan
-gigi menjadi reput, pembentukan gigi kurang kuat
-pembesaran tulang terencat
-dalam keadaan teruk, boleh menyebabkan penyakit ricket di kalangan kanak-kanak
-orang dewasa penyakit osteomalacia (tulang lembut dan sakit)

    3. Vitamin E.
    ~sumber;
  • kuning telur
  • kacang
  • susu soya
  • mentega
  • kacang soya
  • minyak sayuran
  • sayuran berdaun hijau

FUNGSI :
  1. Membantu dalam pembentukan eritrosit dan bertindak sebagai antioksidan dalam badan
  2. 
    vitamin K
    Memberi perlindungan pada membran sel

*kekurangan menyebabkan hemolisis dalam bayi menyebabkan anaemia dan edema.

    4.Vitamin K
    ~sumber;
  • minyak kacang soya
  • sayur bunga kobis
  • sayuran hijau
  • kuning telur
  • hati
  • ikan

FUNGSI :
-pembentukan prothrombin yang diperlukan untuk pembakuan darah

*kekurangan akan menyebabkan pendarahan dan gangguan koagulasi darah.

  • Vitamin larut air;
    -asid folik
    -asid nicotinic
    -vitamin B1
    -vitamin B2
    -vitamin B6
    -vitamin B12
    -vitamin C

  1. Vitamin B1.
    ~sumber;
  • daging
  • susu
  • telur
  • ikan
  • bijirin
  • buah-buahan
  • sayur-sayuran


vitamin B1






FUNGSI :
-metabolisme karbohidrat
-fungsi normal sistem badan

*kekurangan menyebabkan;
  • keletihan tubuh
  • kehilangan selera
  • sembelit
  • neuropati periferi
  • beri-beri (jika teruk)

    2.Vitamin B2.
    ~sumber;
  • susu
  • keju
  • vitamin B2
    ragi gandum
  • bijirin
  • sayuran hijau
  • hati





 
FUNGSI :
-metabolisme karbohidrat
-pertumbuhan tisu-tisu tubuh
-kesihatan kulit dan mata
-fungsi-fungsi otot dan saraf

*kekurangan akan menyebabkan;
  • gangguan sistem saraf
  • kudis di mucus membran mulut
  • glossitis
  • dermatitis

    3.Vitamin B3.
    vitamin B3
    ~sumber;
  • hati
  • keju
  • telur
  • ikan
  • kacang

FUNGSI :
-membantu dalam pembebasan tenaga dalam sel
-membantu dalam pecahan lemak

*kekurangan akan menyebabkan;
  • tumbesaran terbantut
  • kulit menjadi kasar dan bengkak terutama pada bahagian yg terdedah kepada cahaya
  • pellagra (kulit bersisik pada permukaan yg terdedah, cirit-birit dan depresi)

    4.Vitamin B6.
    vitamin B6
    ~sumber;
  • makanan protein;
    - daging
    - ikan
    - bijirin
    - jagung
    - kacang soya
    - kuning telur

FUNGSI :
-metabolisma asid amino
-pembentukan sel darah merah
-mengekalkan fungsi tisu sistem saraf

*kekurangan akan menyebabkan;
  • gangguan fungsi sistem saraf
  • kelemahan otot dan kekejangan otot

    5.Vitamin B12
    ~sumber;
  • daging
  • hati
  • kuning telur
  • udang



vitamin B12



FUNGSI :
-pembentukan sel darah merah
-perkembangan sistem saraf (pembentukan myelin dan bahan lemak yang mengelilingi fiber saraf )
-terlibat dalam metabolisme protein dan karbohidrat

*kekurangan akan menyebabkan;
  • pernicious anemia
  • melibatkan semua sel terutama sum-sum tulang dan gastrousus
  • hilang separuh sensori kulit
  • tangan dan kaki kebas

    6.Vitamin C
    ~sumber;
  • buah-buahan citrus
  • oren
  • tembikai
  • tomato
  • berries
  • sayuran hijau


Vitamin C





FUNGSI :
-mengekalkan kesihatan kulit dan gusi
-penyembuhan luka
-pembentukan dan kesuburan sel darah merah
-pembentukan prothrombin

*kekurangan boleh menyebabkan;
  • pendarahan
  • anemia
  • penyakit mulut dan gusi
  • skurvi
  • luka-luka dan kepatahan lambat sembuh
  • sendi-sendi bengkak dan sakit

*kelebihan akan menyebabkan;
  • pembentukan batu karang di pundi kencing dan ginjal
  • kemandulan bagi lelaki

   5.Asid Folik~vitamin hemopoeisis (proses penghasilan sel-sel darah dan platelet sepanjang hayat).

SUMBER-SUMBER:
  • hati,ragi
  • cendawan
  • sayuran hijau
  • ginjal
FUNGSI :
-pembentukan sel-sel darah
-metabolisme protein









    6.Garam Galian

SUMBER-SUMBER:
  • susu
  • keju
  • sardin
  • ikan
  • sayuran hijau

FUNGSI :
-bergabung dengan fosfat dan vitamin D untuk menguatkan tulang dan gigi
-membantu dalam koagulasi darah
digunakan untuk kontraksi otot

*kekurangan akan menyebabkan;
  • pembekuan darah lambat
  • tumbesaran yang perlahan dan terbantut
  • jika teruk – penyakit ricket bagi kanak-kanak,osteomalacia bagi orang dewasa dan osteoporosis bagi orang tua
  • tetani jika vitamin D juga kekurangan

      7.Fosforus

SUMBER-SUMBER:
  • daging
  • ayam

    
    susu
    

  • ikan
  • susu
  • keju
  • kacang
  • hasil bijirin

FUNGSI :
-bergabung dengan kalsium dan vitamin D dalam pembentukan tulag dan gigi
-mengekalkan komposisi cecair dalam badan
-mengekalkan keseimbangan asid-base

*kekurangan akan menyebabkan;
  • ricketsia ( kanak-kanak)
  • osteomalacia (dewasa)
  • otot menjadi flabby

     8.Natrium

SUMBER-SUMBER;




  • susu
  • makanan laut
  • sayur bayam
  • daging
  • telur

FUNGSI :
-kontraksi otot
-transmisi impuls saraf
-mengekalkan keseimbangan elektrolit badan

*kekurangan akan menyebabkan;
  • kekejangan otot
  • badan menjadi lesu
  • kurang selera makan

*kelebihan akan menyebabkan;
  • edema

    9.Potassium

SUMBER-SUMBER;
  • pisang
  • oren
  • daging
  • ikan
  • ragi

FUNGSI :
-kontraksi otot
-mengekalkan keseimbangan elektrolit badan
-transmisi impulse saraf

*kekurangan akann menyebabkan;
  • gangguan ginjal
  • kekejangan otot
  • kelesuan fizikal dan mental

    10.Iodine

SUMBER-SUMBER;
  • makanan laut
  • garam beriodine

FUNGSI :
-pembentukan hormon tiroksin untuk mengawal kadar metabolisme

*kekurangan akan menyebabkan;
  • goiter
  • penyakit kretinism dlm kalangan kanak-kanak

    11.Zat Besi

SUMBER-SUMBER;
  • hati
  • sayuran hijau
  • bijirin
  • kuning telur
  • buah-buahan kering

FUNGSI :
-pembinaan hemoglobin

*kekurangan akan menyebabkan;
  • anemia
  • lemah
  • pening
  • kurang berat badan
  • pucat

     12.Kuprum

SUMBER-SUMBER;
  • hati
  • daging
  • kacang
  • bijirin

FUNGSI :
-pembentukan hemoglobin

*kekurangan akan menyebabkan anemia

    13.Zink

SUMBER-SUMBER;
  • daging
  • makanan laut
  • kuning telur

FUNGSI :
-pembentukan enzim
-mengawal pertumbuhan, pembiakan dan penyembuhan luka

*kekurangan akan menyebabkan;
  • gangguan proses fungsi tubuh, gangguan kesuburan

       14.Air

SUMBER-SUMBER;
  • makan seperti daging mengandungi 70% air
  • buah-buahan dan sayuran mengandungi 80 – 90% air
  • semua air yang diminum

FUNGSI :
-sebagai komponen darah dan cecair tisu
-sebagai media dalam reaksi kimia tubuh
-melarutkan bahan kumuh dan beracun
-membantu dalam proses penghasilan air kencing dan najis / feces
-membantu dalam kawalan suhu badan

      15.Serat

SUMBER-SUMBER;
  • sayuran
  • bijirin
  • 
    Fiber / serat
    
    buah-buahan

FUNGSI :
-bentuk bulk dalam makanan
-merangsang peristalsis
-memerangkap air dan melembutkan najis

*kekurangan akan menyebabkan;
  •  sembelit
  • mendapat penyakit kulit

0 comments:

Post a Comment