FAKTOR | CONTOH |
1. Kepercayaan
| ~ Masyarakat melayu tidak dibenarkan makan makanan yang sejuk seperti sayur-sayuran dan buah-buahan ketika berpantang kerana akan memudaratkan kesihatan ~kanak-kanak tidak dibenarkan makan ikan kerana akan menyebabkan cacing |
2. Ekonomi
| ~ Keluarga yang berpendapatan rendah akan mengambil lebih karbohidrat kerana karbohidrat lebih murah berbanding protein dan lemak |
3. Demographic | ~ Masyarakat yang tinggal di kawasan perkanpungan akan mengambil lebih ulam-ulaman ~Masyarakat yang tinggal di tepi pantai akan mengambil lebih makanan laut ~ Faktor cuaca – tinggal di tempat sejuk mungkin mengambil lebih karbohidrat dan lemak untuk mendapatkan tenaga yang lebih bagi memanaskan badan |
4. Kebudayaan
| ~ Melayu – makan makanan pedas, dan halal, menggunakan tangan ~ Cina – makan makanan yang masih panas dan menggunakan chopstick ~ India – makan makanan pedas dengan menggunakan tangan dan menggunakan daun pisang sebagai pinggan |
5. Pendidikan
| ~ Zat dan keperluan makanan ~ Cara penyediaan dan cara memasak makanan supaya dapat mengelakkan zat dalam maknan hilang ~ Tahu menilai makanan yang diambil sebagai keperluan oleh mereka |
6. Umur
| ~ Seorang bayi mengambil susu sebagai makanan utamanya ~ Kanak-kanak yang sedang membesar akan aktif, kadar metabolisma yang tinggi memerluakan lebih kalori sesuai dengan berat badan mereka berbanding orang dewasa |
7. Pekerjaan | ~ Seseorang yang melakukan kerja berat seperti buruh memerlukan tenaga yang banyak ~ Mereka akan mengambil lebih makanan karbohidrat |
8. Jantina | ~ Lelaki – memerlukan lebih karbohidrat untuk membina otot dan saiz badan yang lebih besar. ~ Wanita – memerlukan lebih zat iron/ferum untuk menggantikan hemoglobin yang hilang melalui kedatangan haid dan semasa melahirkan |
9. Tekanan emosi | ~ Seseorang akan mengambil makanan secara berterusan ataupun sebaliknya |
FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PENERIMAAN DAN SELERA MAKAN
Alam sekitar
Ø Manusia makan sebagai respon terhadap faktor persekitaranseperti adanya makanan ataupun tibanya masa makan untuk makan
Ø Suasana /kawasan persekitaran yang sesak, bising,dan kotor pula menolak perasaan ingin/selera makan
Penyakit – status kesihatan mempengaruhi pemilihan nutrisi dalam pelbagai cara
Ø Dalam keadaan tidak sihat seperti demam seseorang itu kurang selera makan
Ø Makanan yang dipercayai dapat meningkatkan lagi tahap kesihatan atau memberi kebaikan kepada kesihatan akan sentiasa menjadi pilihan. Cth : ulam-ulaman
Ketidakupayaan
Ø Pesakit yang menjalani pembedahan untuk amputasi pada tangannya yang dominan akan menghadapi masalah untuk makan
Ø Kesukaran fizikal untuk mendapat dan menyediakan makanan juga akan menghadkan pemilihan makanan seperti individu yang lumpuh
Penyediaan makanan
Ø Sediakam makanan beraneka jenis
Ø Jangan masak makanan terlalu lama
Ø Sentiasa menjaga kebersihan makanan
Tabiat makanan
Ø Pengaruh iklan-iklan di media massa
Ø Terpengaruh dengan faktor luaran seperti adanya makanan sedap disekeliling
0 comments:
Post a Comment