JENIS-JENIS NUTRIEN.
- Karbohidrat ~ sebatian daripada karbon, hydrogen dan 02.terbahagi kpd 3 kumpulan ;
- monosakarida- sejenis gula ringkas.
- Glukos – gula buah-buahan. Contoh : gula buah anggur.
- Fruktos – Contoh : gula buah-buahan, madu lebah.
- Galaktos – Contoh : gula susu.
- Disakarida- gula beku yg mempunyai 2 unit monosakarida.
- Maltos – gula dari bijirin dan hasil daripada penghadaman kanji.
- Laktos – gula susu.
- Sukros – gula tebu, gula halus dan air nenas.
- Polisakarida- gula kompleks yang mempunyai lebih dari 10 unit monosakarida.
- Kanji sebagai bahan simpanan dan bahan percambahan. Spt: beras, gandum, oat, barli dan ubi.
- Glikogen adalah lemak kanji yang disimpan oleh haiwan dan manusia.
- Selulos adalah dari sumber fiber, gentian tumbuhan dan buah-buahan.
- Dekstran membentuk substract untuk plug gigi.
SUMBER-SUMBER KARBOHIDRAT.
- buah-buahan
- sayuran
- susu
- gula
- biji-bijian
- kanji
- ubi
- barli
- roti
- mee
- hasil dari tepung gandum
karbohidrat |
FUNGSI :
- untuk memberi kepanasan atau haba untuk badan
- untuk membekalkan tenaga kepada badan
- untuk menjadi selaput perlindungan kepada organ-organ penting dalam badan seperti pada jantung, ginjal, hati dan saluran darah
*Kelebihan akan menyebabkan kegemukan/ obesiti
*Kekurangan akan menyebabkan kemerosotan berat badan
- Protein ~ makanan bernitrogen yang boleh didapati dari haiwan dan tumbuhan. Terbahagi kepada 2;
- Protein lengkap (kelas pertama)spt : daging, susu, keju, makanan laut.
- Protein tidak lengkap (kelas kedua)spt : kacang soya dan hasil daripadanya (tauhu, tempe), kekacang (kacang tanah, dhal, kacang hijau)
FUNGSI :
- membina tis-tisu baru dan membaiki tisu-tisu yg rosak.
- Membentuk hemoglobin, enzim dan hormon.
- Menghasilkan tenaga dan haba.
- Mengekalkan tekanan emosi darah.
- Meningkatkan taraf penentangan tubuh terhadap infeksi dengan penghasilan antibodi.
- Lemak ~ sebatian yang tidak boleh larut dalam air. Terdiri daripada;
- lemak tepu (saturated fat) ~dari haiwanspt : lembu, kambing, ayam, telur, sotong, udang, minyak sapi dan hasil tenusu.
- Lemak tidak tepu (unsaturated fat) ~dari tumbuhanspt : minyak kacang tanah, minyak zaitun, minyak jagung dan minyak kacang soya.
FUNGSI :
- Menghasilkan haba dan tenaga.
- Menyokong organ-organ tertentu tubuh spt usus, ginjal, mata dan lain-lain.
- Mengedarkan vitamin yang larut dalam lemak (A,D,E,K).
4. Vitamin
- vitamin larut lemak; A,D,E,K.
1.Vitamin A.
vitamin A |
~sumber ;
- minyak ikan
- hati
- mentega dan keju
- susu
- kuning telur
- sayuran, buah-buahan hiaju dan kuning
FUNGSI :
- Pemulihan visual purple di dalam retina mata (untuk penyesuaian retina mata pada kawasan gelap)
- Pertumbuhan dentine gigi dan tulang.
- Perkembangan tisu tubuh.
- Mengekalkan kesihatan tisu epithelium di seluruh badan, trek pernafasan, kulit dan trek gastrousus.
- Menggalakkan pembiakan dan perkembangan tisu tubuh.
*kekurangan menyebabkan;
-kerosakan gigi
-kulit menjadi kering dan keradangan salur pernafasan akibat dari perubahan tisu-tisu epithelium
-pembesaran terbantut
-kekurangan kekebalan badan terhadap penyakit
-buta di waktu gelap
*kelebihan akan menyebabkan hipervitaminosis (keadaan beracun kerana kelebihan vitamin A)
2. Vitamin D.
~sumber;
- minyak ikan
- mentega
- telur
- keju
- hati
- cahaya matahari
vitamin D |
FUNGSI :
- Membantu dalam penyerapan kalsium dan fosforus dari salur pencernaan.
- Menggalak pertumbuhan tulang, gigi, otot dan saraf.
- Membantu dalam pembesaran badan.
*kekurangan menyebabkan
-gigi menjadi reput, pembentukan gigi kurang kuat
-pembesaran tulang terencat
-dalam keadaan teruk, boleh menyebabkan penyakit ricket di kalangan kanak-kanak
-orang dewasa penyakit osteomalacia (tulang lembut dan sakit)
3. Vitamin E.
~sumber;
- kuning telur
- kacang
- susu soya
- mentega
- kacang soya
- minyak sayuran
- sayuran berdaun hijau
FUNGSI :
- Membantu dalam pembentukan eritrosit dan bertindak sebagai antioksidan dalam badan
-
vitamin K
*kekurangan menyebabkan hemolisis dalam bayi menyebabkan anaemia dan edema.
4.Vitamin K
~sumber;
- minyak kacang soya
- sayur bunga kobis
- sayuran hijau
- kuning telur
- hati
- ikan
FUNGSI :
-pembentukan prothrombin yang diperlukan untuk pembakuan darah
*kekurangan akan menyebabkan pendarahan dan gangguan koagulasi darah.
- Vitamin larut air;-asid folik-asid nicotinic-vitamin B1-vitamin B2-vitamin B6-vitamin B12-vitamin C
- Vitamin B1.~sumber;
- daging
- susu
- telur
- ikan
- bijirin
- buah-buahan
- sayur-sayuran
vitamin B1 |
FUNGSI :
-metabolisme karbohidrat
-fungsi normal sistem badan
*kekurangan menyebabkan;
- keletihan tubuh
- kehilangan selera
- sembelit
- neuropati periferi
- beri-beri (jika teruk)
2.Vitamin B2.
~sumber;
FUNGSI :
-metabolisme karbohidrat
-pertumbuhan tisu-tisu tubuh
-kesihatan kulit dan mata
-fungsi-fungsi otot dan saraf
*kekurangan akan menyebabkan;
- gangguan sistem saraf
- kudis di mucus membran mulut
- glossitis
- dermatitis
- hati
- keju
- telur
- ikan
- kacang
FUNGSI :
-membantu dalam pembebasan tenaga dalam sel
-membantu dalam pecahan lemak
*kekurangan akan menyebabkan;
- tumbesaran terbantut
- kulit menjadi kasar dan bengkak terutama pada bahagian yg terdedah kepada cahaya
- pellagra (kulit bersisik pada permukaan yg terdedah, cirit-birit dan depresi)
- makanan protein;- daging- ikan- bijirin- jagung- kacang soya- kuning telur
FUNGSI :
-metabolisma asid amino
-pembentukan sel darah merah
-mengekalkan fungsi tisu sistem saraf
*kekurangan akan menyebabkan;
- gangguan fungsi sistem saraf
- kelemahan otot dan kekejangan otot
5.Vitamin B12
~sumber;
- daging
- hati
- kuning telur
- udang
vitamin B12 |
FUNGSI :
-pembentukan sel darah merah
-perkembangan sistem saraf (pembentukan myelin dan bahan lemak yang mengelilingi fiber saraf )
-terlibat dalam metabolisme protein dan karbohidrat
*kekurangan akan menyebabkan;
- pernicious anemia
- melibatkan semua sel terutama sum-sum tulang dan gastrousus
- hilang separuh sensori kulit
- tangan dan kaki kebas
~sumber;
- buah-buahan citrus
- oren
- tembikai
- tomato
- berries
- sayuran hijau
Vitamin C |
FUNGSI :
-mengekalkan kesihatan kulit dan gusi
-penyembuhan luka
-pembentukan dan kesuburan sel darah merah
-pembentukan prothrombin
*kekurangan boleh menyebabkan;
- pendarahan
- anemia
- penyakit mulut dan gusi
- skurvi
- luka-luka dan kepatahan lambat sembuh
- sendi-sendi bengkak dan sakit
*kelebihan akan menyebabkan;
- pembentukan batu karang di pundi kencing dan ginjal
- kemandulan bagi lelaki
5.Asid Folik~vitamin hemopoeisis (proses penghasilan sel-sel darah dan platelet sepanjang hayat).
SUMBER-SUMBER:
- hati,ragi
- cendawan
- sayuran hijau
- ginjal
FUNGSI :
-pembentukan sel-sel darah
-metabolisme protein
6.Garam Galian
SUMBER-SUMBER:
- susu
- keju
- sardin
- ikan
- sayuran hijau
FUNGSI :
-bergabung dengan fosfat dan vitamin D untuk menguatkan tulang dan gigi
-bergabung dengan fosfat dan vitamin D untuk menguatkan tulang dan gigi
-membantu dalam koagulasi darah
digunakan untuk kontraksi otot
*kekurangan akan menyebabkan;
- pembekuan darah lambat
- tumbesaran yang perlahan dan terbantut
- jika teruk – penyakit ricket bagi kanak-kanak,osteomalacia bagi orang dewasa dan osteoporosis bagi orang tua
- tetani jika vitamin D juga kekurangan
7.Fosforus
SUMBER-SUMBER:
- daging
- ayam
- ikan
- susu
- keju
- kacang
- hasil bijirin
FUNGSI :
-bergabung dengan kalsium dan vitamin D dalam pembentukan tulag dan gigi
-bergabung dengan kalsium dan vitamin D dalam pembentukan tulag dan gigi
-mengekalkan komposisi cecair dalam badan
-mengekalkan keseimbangan asid-base
*kekurangan akan menyebabkan;
- ricketsia ( kanak-kanak)
- osteomalacia (dewasa)
- otot menjadi flabby
8.Natrium
SUMBER-SUMBER;
- susu
- makanan laut
- sayur bayam
- daging
- telur
FUNGSI :
-kontraksi otot
-kontraksi otot
-transmisi impuls saraf
-mengekalkan keseimbangan elektrolit badan
*kekurangan akan menyebabkan;
- kekejangan otot
- badan menjadi lesu
- kurang selera makan
*kelebihan akan menyebabkan;
- edema
9.Potassium
SUMBER-SUMBER;
- pisang
- oren
- daging
- ikan
- ragi
FUNGSI :
-kontraksi otot
-mengekalkan keseimbangan elektrolit badan
-transmisi impulse saraf
*kekurangan akann menyebabkan;
- gangguan ginjal
- kekejangan otot
- kelesuan fizikal dan mental
10.Iodine
SUMBER-SUMBER;
- makanan laut
- garam beriodine
FUNGSI :
-pembentukan hormon tiroksin untuk mengawal kadar metabolisme
-pembentukan hormon tiroksin untuk mengawal kadar metabolisme
*kekurangan akan menyebabkan;
- goiter
- penyakit kretinism dlm kalangan kanak-kanak
11.Zat Besi
SUMBER-SUMBER;
- hati
- sayuran hijau
- bijirin
- kuning telur
- buah-buahan kering
FUNGSI :
-pembinaan hemoglobin
-pembinaan hemoglobin
*kekurangan akan menyebabkan;
- anemia
- lemah
- pening
- kurang berat badan
- pucat
12.Kuprum
SUMBER-SUMBER;
- hati
- daging
- kacang
- bijirin
FUNGSI :
-pembentukan hemoglobin
-pembentukan hemoglobin
*kekurangan akan menyebabkan anemia
13.Zink
SUMBER-SUMBER;
- daging
- makanan laut
- kuning telur
FUNGSI :
-pembentukan enzim
-mengawal pertumbuhan, pembiakan dan penyembuhan luka
*kekurangan akan menyebabkan;
- gangguan proses fungsi tubuh, gangguan kesuburan
14.Air
SUMBER-SUMBER;
- makan seperti daging mengandungi 70% air
- buah-buahan dan sayuran mengandungi 80 – 90% air
- semua air yang diminum
FUNGSI :
-sebagai komponen darah dan cecair tisu
-sebagai komponen darah dan cecair tisu
-sebagai media dalam reaksi kimia tubuh
-melarutkan bahan kumuh dan beracun
-membantu dalam proses penghasilan air kencing dan najis / feces
-membantu dalam kawalan suhu badan
15.Serat
SUMBER-SUMBER;
FUNGSI :
-bentuk bulk dalam makanan
-bentuk bulk dalam makanan
-merangsang peristalsis
-memerangkap air dan melembutkan najis
*kekurangan akan menyebabkan;
- sembelit
- mendapat penyakit kulit
0 comments:
Post a Comment