Faktor sosiologikal dan psikologikal yang berkaitan dengan pengambilan nutrisi.
1. Kepercayaan
~ Kepercayaan turun temurun sesuatu kaum seperti melayu tidak debenarkan memakan makanan yang sejuk seperti sayuran ketika berpantang
2. Ekonomi
~ Keluarga yang berpendapatan rendah akan mengambil lebih karbohidrat kerana lebih murah berbanding protein dan lemak
3. Demographic
~ Masyarakat yang tinggal di perkampungan mengambil lebih ulaman manakala masyarakat yang tinggal di tepi laut mengambil lebih protein
4. Kebudayaan
~ Masyarakat melayu mengambil makanan yang pedas dan menggunakan tangan
~ Masyarakat cina mengambil makanan yang panas dan menggunakan chopstick
~ Masyarakat india menggunakan daun pisang sebagai pinggan
5. Pendidikan
~ Seseorang yang berpendidikan memahami zat makanan dan tahu cara memasak untuk mengelakkan zat makanan hilang
6. Umur
~ Bayi mengambil susu sebagai makanan utama
~ Kanak-kanak yang membesar memerlukan lebih kalori sesuai dengan tubuh badan mereka
7. Pekerjaan
~ Seseorang yang melakukan kerja berat seperti buruh mengambil makanan yang tinggi karbohidrat kerana memerlukan tenaga
8. Jantina
~ Lelaki memerlukan lebih kalori dan protein untuk membina otot
~ Wanita memerlukan zat iron untuk menggantikan haemoglobin semasa haid
0 comments:
Post a Comment